TCM INSTITUT - vzdělávání v tradiční čínské medicíně

Náš tým - Tovtová Marta

Čínská dietetika - teorie i praxe
Foto
  • Tradiční čínskou medicínu studovala v Irsku na International School of Acupuncture.
  • Je absolventkou Školy tradiční čínské medicíny - studia pěti dovedností při TCM INSTITUT.
  • Absolvovala postgraduální semináře na TCM INSTITUT, zahraniční webináře Giovanni Maciocia a další.
  • Studiu ajurvédy a jógy se věnuje od roku 1997.
  • Sestavuje osobní výživové plány, pořádá kurzy vaření a vaří na pobytových akcích.
  • Je lektorkou Akademie léčivé výživy.
  • Pracuje jako terapeutka tradiční čínské medicíny.
  • Jídlo vnímá jako radost, požitek, prostor pro kreativitu a také jako lék.

Marty jsme se zeptali na její cestu k tradiční čínské medicíně.

1.    Jaké bylo Vaše první setkání s tradiční čínskou medicínou?
První setkání proběhlo v Irsku. Dlouho jsem měla zdravotní potíže, které se mi pomocí západní medicíny nedařily vyřešit. Vyzkoušela jsem i různé alternativní metody. Prošla jsem si řadou výživových směrů včetně syrových salátů a podobně. Cítila jsem se pořád hůř a hůř.  Byla jsem z toho celá zmatená a nešťastná, až jsem se dostala na akupunkturu k jedné úžasné ženě. A hned po prvním sezení jsem věděla, že tohle chci dělat.  A přímo u ní jsem začala studovat. Jen to mělo drobné úskalí v tom, že mě tím pádem jako svou studentku přestala léčit (smích).

2.    TCM jste studovala v zahraničí (Irsko) a také v Čechách. Jaké vnímáte rozdíly v přístupu ke vzdělání v tomto oboru?
Studovala jsem v Galway, zaměření na akupunkturu. Tamní škola byla založená na samostudiu, proto jsem si nedokázala představit, jak někdo může TCM studovat v Čechách, vždyť tady nebylo dostatek odborné literatury! Ale pak jsem přestoupila do Prahy a TCM INSTITUTmi dosavadní znalosti pomohl uspořádat. Jožo (MUDr. Jozef Lucký) je v tomto směru prostě výjimečný. Studium uspořádal opravdu dokonale. A paradoxem je, že jsem tradiční čínskou medicínu začala studovat kvůli akupunktuře, ale následně jsem zjistila, že nejsem v takové kondici, abych si mohla dovolit ji používat jako terapeut. Ale cítím, že přichází čas, abych se jí opět začala věnovat.

3.    A proto se dosud věnujete zejména dietetice?
Ano i ne. Dietetiku jsem již před studiem vnímala jako mocný léčebný nástroj. Někdy opravdu stačí změnit způsob jídla a nic jiného není potřeba. Jelikož se dnešní člověk hodně liší od toho, jemuž se věnují klasická díla TCM, musela jsem k tomu přibrat i znalosti z moderní medicíny. Dietetika mě tedy zcela pohltila.

4.    V čem se současný člověk liší od svých předků? 
Naši předci jedli hlavně lokální a prostá jídla. Občas hladověli a hodně fyzicky pracovali, žili v souladu s přírodou a následovali její rytmy, měli pravidelnost v životě i jídle. Současný člověk je přehlcený nejen jídlem, ale i informacemi, kolem nás je spousta vjemů. Neustále něco vstřebáváme a málo vypouštíme. Co se týče jídla, často se na jednom talíři sejde jídlo z celého světa, potraviny nejsou vypěstovány v přirozeném prostředí, je tam spousta chemikálií, často to vlastně už ani jídlo není. V takovém jídle chybí živiny, energie (Qi). A není divu, že takové jídlo nás neuspokojí a máme pak tendenci jíst víc. Hodně lidí jí ve spěchu, nepravidelně, vynechává oběd, nebo neustále něco ujídá, snídá na klávesnici počítače, k večeři si přidá televizní zprávy... Toto pak logicky má vliv na naše trávení a na naše zdraví. Je toho prostě moc a my to nedokážeme strávit.

5.    Proč je důležité se při nákupu zajímat i o původ potravin?
Volbou toho, co si kupujeme (a netýká se to jen jídla), přímo ovlivňujeme prostředí kolem nás – např. to, jestli místo parků, stromů a rybníků budeme mít nákupní střediska, parkoviště, logistické budovy, jestli půda bude zamořená pesticidy, moře plné plastů. Nabídka je dána poptávkou. Pokud přestaneme kupovat nekvalitní potraviny (geneticky modifikované, s přidanými chemickými látkami, maso obsahující růstové hormony a antibiotika apod.), časem z obchodních pultů zmizí. Dokud jsme však ochotní platit za nekvalitní potraviny a zboží, stále bude v nabídce. V Evropě žijeme ve velkém blahobytu a nadbytku, což si mnoho lidí neuvědomuje. Nadměrně spotřebováváme a plýtváme. Současný stav je neudržitelný, žijeme nepřirozeně, což se pak odráží nejen na stavu Země, ale také i na našem zdravotním stavu. Abychom byli zdraví, je potřeba žít v souladu s přírodou. Některé věci přímo ovlivnit nemůžeme, ale velkou část máme ve vlastních rukou. Od koho kupujeme jídlo, kdo ušil naše kalhoty, jaké prostředky používáme na úklid domácnosti, čím cestujeme.

6.    Jak by se měl kuchař připravit na vaření?
Kuchař by měl být čistý a mít klidnou mysl. 

7.    A jak bychom měli jídlo jíst?
V klidu, v dobré společnosti. Pravidelně. Jíst, až předešlé jídlo je strávené, dobře jídlo v ústech rozžvýkat. Dobrým prosliněním potravy se tělo připraví na proces trávení a také tím přirozeně vyřešíme i množství snědeného jídla. Důležitý ukazatel toho, jestli naše tělo je připraveno jíst, je hlad. Opravdový hlad, ne chuť na něco. Hodně lidí tento pocit hladu ztratila, je potřeba ho znovu nalézt. 

8.    Jaké dietetické „neřesti“ řešíte se svými klienty? 
Někdy je třeba změnit samotné složení pokrmů. Někdy se ukáže, že člověk po celý den něco ujídá a jeho trávicí systém nemá chvíli na vydechnutí. U někoho se projeví velká nepravidelnost v jídle a u jiného zase, že jí ve stresu. Nebo se snaží přepečlivě dodržovat nějaký ideální jídelníček, výsledné jídlo mu ale nechutná, tak ho se sebezapřením sní. Obecně musím říci, že ke mně chodí klienti, kteří jsou nastaveni na změnu, takže se s nimi většinou pracuje dobře. Často to jsou lidé, kteří už vyzkoušeli všemožné léčby, které jim nepomohly. V tom je určitě výhoda. Klient, který je připravený na sobě pracovat, je na správné cestě k uzdravení.

9.    Lze se dietetiku naučit jen teoreticky, nebo by měl být člověk zároveň kuchařem, aby do ní skutečně pronikl?
Je to stejné jako u akupunktury. K čemu teoretické znalosti, pokud nepoužijeme jehlu?

10.    Co Vám tradiční čínská medicína přinesla do života? 
Přinesla mi porozumění, proč se věci dějí tak, jak se dějí. Je to studium na celý život. 


 





Zpět na stránku Náš tým
TCM Institut

TCM BOHEMIA, Národní 11, 110 00 Praha 1
T: 222 075 282, M: 603 201 686, 604 203 221, E: seminare@tcminstitut.cz

PŘIHLÁŠENÍ STUDENTŮ