Nastavení souborů cookies
Na tomto webu je používáno několik kategorií cookies. Pomocí jednoduchého formuláře máte možnost přizpůsobit soubory cookie podle kategorií, v souladu s vlastními preferencemi. Změnu nastavení provedete kliknutím na daný typ cookie v nejspodnější části tohoto bloku. Povolené cookie jsou označeny modrým kolečkem, zakázané pak šedou barvou.
Nezbytné soubory cookies (tyto soubory cookies umožňují základní funkce, jako je zabezpečení, ověření identity a správa sítě - tyto cookies nelze zakázat)
Marketingové cookies (tyto soubory cookies jsou použity ke sledování efektivity reklamních kampaní, abychom mohli poskytnout relevantnější služby a lepší reklamy podle vašich zájmů
Funkční (preferenční) cookies (tyto soubory cookies sbírají data, jejichž účelem je si pamatovat volby uživatelů, abychom mohli poskytnout lepší a více personalizovanou zkušenost
Analytické cookies (tyto soubory cookies nám pomáhají pochopit chování návštěvníků na našem webu, objevit chyby a poskytnout lepší celkovou analytiku
analytické cookies
preferenční cookies
marketingové cookies
ZAVŘÍTPoužíváme soubory cookies a podobné technologie, abychom umožnili služby a funkčnost našeho webu a pochopili vaši komunikaci s našimi službami. Kliknutím na PŘIJMOUT souhlasíte s použitím takovýchto technologií za účelem marketingu a analytiky.
SOUHLASÍMODMÍTNOUT VŠENASTAVENÍ
Potraviny horké
Horké potraviny - když se setkáme v tradiční čínské medicíně s pojmem horké potraviny, nejedná se o potraviny s vysokou teplotou, nýbrž
potraviny s horkou povahou.
Obecně lze říci, že horké potraviny
zahřívají a posilují jang v těle, proto je vhodné je jíst zejména ve studeném ročním období, kdy je důležité chránit tělo před bioklimatickým chladem. Zde je třeba dát si pozor na to, abychom je nekonzumovali než vyjdeme ven, ale naopak jsou velmi vhodné poté, co jsme venku prochladli, neboť tím můžeme zabránit proniknutí chladu dovnitř organismu.
Avšak pokud je konzumace horkých potravin nadměrná nebo dlouhodobá, dostane se tělo velice rychle do stavu
nadbytku jangu, z čehož plyne nebezpečí "vysychání šťáv" a
nedostatečnosti jinové energie.
K horkým potravinám patří například:
- jelen, beran, jehně, ovce, koza, všechny druhy grilovaných mas
- plísňové sýry
- vysokoprocentní alkohol, yogi čaj (indický čaj z koření), hořké likéry, koňaky, svařené víno, atd.
Zpět na seznam