TCM INSTITUT - vzdělávání v tradiční čínské medicíně

V souladu s jarní qi

Autor: Sekotová Lucie / Téma: Jaro / Vydáno: 9.4.2020

Ilustrační obrázek

Vítejte v jarním čase. Podle tradiční čínské medicíny je třeba žít v souladu s aktuálním ročním obdobím. Jaro je v plném proudu, máme tedy nejvyšší čas se naladit na nové energie. Jaká doporučení pro nás mají dávní mistři TCM?

Tři jarní měsíce se nazývají „rozvíjení nového a odstranění starého“

„Vše v přírodě klíčí a roste, bují a rozkvétá. Lidé by měli chodit spát s příchodem noci a dříve vstávat. S rozpuštěnými vlasy a ve volném oděvu se procházet dlouhým krokem po zahradě, aby se cítili příjemně. Je třeba chránit nový život, být velkorysý a ne hašteřivý. Takové konání odpovídá jarní Qi a taková je cesta pěstování Qi v jarním období,“  toto se o jaru píše ve Vnitřní knize Žlutého císaře, v kapitole Sladění ducha a Qi čtyř ročních období.

Jaro je spojeno s elementem Dřeva. Z klimatických podmínek s Větrem. Játry a Žlučníkem coby energetickými orgány, zelenou barvou, dětstvím či ránem. Je to prostě malý YANG. Čas, kdy se příroda i naše tělo probouzí ze zimního spánku.
 

Jaro je naplněno dynamickou energií nových počátků. Nadchází čas růstu, pohybu, expanze. Jarní Qi stoupá nahoru, do všech směrů a zajišťuje prostupnost organismu. Qi proudí silně a potřebuje podporu ve volném pohybu. Tělo je nastaveno, aby přirozeně odbourávalo, proto je opravdu ideální čas na půsty a očisty.


Je nutné rozhýbat Qi a upravit svou stravu. Děkujeme hutnějším a slanějším pokrmům, které nás vyživovaly v zimě a ve své stravě vítáme lehké jarní dobroty plné zelené barvy a kyselé a sladké chuti. 

Namístě je:

  • Prosté jídlo, jednoduché kombinace, monodieta
  • Pravidelnost ve stravě
  • Zelené potraviny 
  • Klíčící výhonky
  • Hořké divoce rostoucí byliny
  • Kyselá chuť
     

Je vhodné si dopřávat: 

  • naolejování těla
  • koupele
  • saunu
  • masáže
  • pohyb, a HLAVNĚ ten v přírodě :-)

Potraviny jarního času by měly podpořit volný pohyb Qi, Slezinu a Játra. Doporučuje se proto konzumovat:

  • obiloviny všech druhů (špalda, staré druhy pšenice) 
  • hrách, fazole, čočka
  • uskladněná kořenová zelenina, cibule
  • jarní zelenina (ředkvička, petrželka, hlávkový salát, pažitka, jarní cibulka, petrželka)
  • divoké byliny jako např: listy pampelišky, sedmikrásky, kopřiva, fialka, jitrocel, bez černý, kopr, polníček, ptačinec, česnek medvědí, meduňka, lichořeřišnice, kontryhel
  • naklíčené výhonky, zelené trávy, mikrořasy
  • zelený čaj
  •  

Čemu se raději vyhnout jsou: 

  • chemicky zpracované potraviny
  • uzeniny, maso
  • sýry, mléčné výrobky
  • mouka, cukr, káva
     

A určitě je dobré omezit sledování televize, počítače, mobilu a vyhnout se žroutům energie, jako jsou třeba nákupní centra atd. Ale to nejen na jaře. 

Na jaře je tedy nezbytné podpořit volný pohyb Qi, Slezinu a Játra. Neboť, kdo se protiví zákonům pěstování jarní Qi, nemůže se v těle rodit počáteční jarní Yang a dochází k chorobným změnám jaterní Qi. To může mít za následek bolesti hlavy, podrážděnost, zarudlé oči či psychickou labilitu. Zato, když následujeme přírodní zákonitosti světa, jsme v harmonii, a tedy i ve zdraví.

Užívejte jara plnými doušky! 

Souvisedjící články

Ach, ta alergie (2.4.2021)
Jarní povětří (10.4.2020)
TCM Institut

TCM BOHEMIA, Národní 11, 110 00 Praha 1
T: 230 234 906, M: 603 201 686, 604 203 221
E: seminare@tcminstitut.cz




CHCI ZASÍLAT NEWSLETTER

Příjmení

Jméno

E-mail



Studentské stránky

VSTOUPIT

E-learningový portál

VSTOUPIT

Aplikace YAO WANG pro terapeuty TCM

VSTOUPIT