TCM INSTITUT - vzdělávání v tradiční čínské medicíně

Jak se cítit dobře během zimy

Autor: Gutwirtová Aneta / Téma: Zima / Vydáno: 5.4.2020

Ilustrační obrázek

Před více jak tisíci lety vytvořili starověcí Číňané medicinální systém, který se efektivně používá až do dnes. Čínská medicína mimo jiné učí, jak žít v harmonii s ročním obdobím. Dle teorie tradiční čínské medicíny, klasifikujeme pět ročních období: zima, jaro, léto, pozdní léto a podzim. 

Každé roční období sebou přináší doporučení, která nám pomáhají změnit naše méně dobré návyky a vytvořit si balanc mezi námi a vnějším prostředím – přírodou. 

Před tisíci lety, kdy se tradiční čínská medicína rozvíjela, lidé žili s přírodou v naprosté harmonii. Vstávali se sluncem, jedli sezónní potraviny, stravovali se lokálně a byli si velice dobře vědomi úcty a respektu ke svému životnímu prostředí, neboť mělo přímý vliv na každý aspekt jejich života. 

 

„Zima“ dle tradiční čínské medicíny

Zima představuje dle teorie tradiční čínské medicíny nejvíce yinový aspekt. Yin znamená tmu, chlad, pomalost a vnitřní energii. Pro porovnání je oproti tomu léto nejvíce yangové. Yang reprezentuje: světlo, teplo, rychlost a externí energii. V zimním období bychom se tak měli soustředit na posilnění yinové energie, a to především oblasti ledvin.  

Zima se dle tradiční čínské medicíny asociuje s ledvinami, které v našem organizmu představují základ veškeré naší energie, s níž hospodaříme po zbytek našeho života. Odpočinek je důležitý pro celkovou revitalizaci ledvin, a to je i důvod, proč někteří živočichové v zimě hibernují. Zimní období je ideálním časem pro zaměření naší pozornosti do nitra těla. Meditace, intelektuální činnost jako je psaní, malování nebo cvičení Qi Gong, nám pomůžou „nakrmit“ naše vnitřní „já“. Práce s nitrem je užitečná pro relaxaci mysli, zklidnění emocí a pozvednutí nálady. Smyslovým orgánem, který se pojí s ledvinami, je ucho. Schopnost dobře slyšet právě souvisí s kondicí našich ledvin. 

„Klid a ticho v zimním období nám dovoluje slyšet více z našeho vnitřního světa.“

Tkáň, která se pojí s ledvinami, jsou kosti. Proto je důležité v tomto období o své kosti dobře pečovat a nepřehlížet bolest či potíže, které nás provází. Z toho důvodu bychom hlavně v zimním období měli vařit masové vývary, neboť jsou prohřívací, výživné, a to obzvlášť pro naše kosti. Dlouho vařené vývary taktéž doplňují tzv. esenci Jing, kterou si vyčerpáváme stresem, nedostatkem spánku, přepracováním a pitím alkoholu. 

 

Aktivity v zimě

Aktivity v zimě by měly být zaměřeny na sebereflexi, meditaci, čtení a mnoho jiných činností, které vyživují naši duši a celkově zklidňují. Do postele bychom měli chodit dříve a získat ze spánku co možná nejvíce energie. 

„Zima je obdobím zpomalení a zastavení se.“

 

Jídlo v zimě

Existuje mnoho potravin, které jsou pro naše tělo během chladných dnů žádoucí. Máme na mysli především dýně, brambory, batáty, kořenovou zeleninu, zelí, houby, jablka a hrušky. 

Během zimy je potřeba stravovat se teple, to znamená nevynechávat ve stravě polévky a teplé večeře. Teplé obědy jsou samozřejmostí. 

Potraviny, které doplňují a vyživují oblast ledvin jsou černé fazole, masové vývary, jehněčí maso, kuřecí maso, vlašské ořechy, jedlé kaštany a černý sezam. Je důležité, aby například i zelenina či ovoce byly tepelně upravené, např.: dušená jablka nebo hrušky. 

Přeji Vám, abyste během zimy měli možnost co nejvíce odpočívat, nasávat potřebnou energii, a užívat si zimního období. 

 

Souvisedjící články

Otužovat ano či ne? (27.12.2020)
Zima je tu (9.11.2020)
Jak si neublížit módou (5.4.2020)
TCM Institut

TCM BOHEMIA, Národní 11, 110 00 Praha 1
T: 230 234 906, M: 603 201 686, 604 203 221
E: seminare@tcminstitut.cz




CHCI ZASÍLAT NEWSLETTER

Příjmení

Jméno

E-mail


PŘIHLÁŠENÍ STUDENTŮ