TCM INSTITUT - vzdělávání v tradiční čínské medicíně

Sladkosti pro děti. Ano či ne?

Autor: Sekotová Lucie / Téma: Dietetika / Vydáno: 21.7.2020

Ilustrační obrázek

Nakupujete v potravinách a Vaše děťátko si stále prosazuje svou „Mami/ tati, já chci lízátko, čokoládu, zmrzlinu,….“ Neodoláte prosbám a pláči, ustoupíte, sladkost koupíte. Sami sebe se ptáte, dělám dobře? Dnes existuje mnoho způsobů, odkud čerpat informace ohledně zdravé životosprávy, bohužel však není ani dnes výjimkou vidět malé dítě v kočárku se sladkostmi v ruce. 

Dnes se zaměříme na sladké v dětském věku. A to z toho důvodu, že pro děti je sladká chuť v přirozených potravinách velmi důležitá, neboť posiluje Slezinu, která je u dětí ještě slabá. Klasikové TCM se shodují na tom, že většina dětských nemocí je způsobena nedostatečným trávením, které má v těle na starosti právě Slezina.  

Z pohledu tradiční čínské medicíny dítě není malý dospělý. „Tělo dětí je křehké, mají nedostatek Krve a jejich Qi je slabá,“ se říká v nejslavnějším díle TCM – ve Vnitřní knize Žlutého císaře. V jiné klasice – Xiao Er Yao Zheng Zhi (Základní schémata ošetřování v pediatrii) se mluví o tom, že „Děti jsou velmi náchylné k přenosným nemocem.“ 

Ve stejné knize se dále píše: „Přepravní a přeměnná funkce (tzn. Celý systém zažívání označované jako Slezina) nejsou u dětí dostatečně silné a úplné, proto může snadno dojít k jejich poškození v důsledku nevhodné stravy.“ Toto nedostatečně vyvinuté zažívání se týká všech dětí od narození do ca 5-6 let věku. Má na svědomí většinu dětských nemocí jako např. koliky, bolesti ucha, kašel, nateklé mandle, alergie, dětské astma, ekzémy. To vše je pravda, zároveň jsou dětská těla ve své podstatě čistá a s nemocí se dítka dokáží vypořádat podstatně rychleji než dospělí.

Z výše popsaného plyne, že dětská těla je třeba opečovávat hlavně kvalitní stravou, která je pro nedovyvinuté trávení dobře stravitelná. To znamená, že Slezina bude jídlo schopna snadno přeměnit na oživující Qi, aniž by nedokonalým trávením vznikla např. patologická vlhkost, která může např. za průjem, zahlenění nebo mokvající ekzémy. 

Jaká strava je pro naše děti vhodná? Obecně by měla být teplá, ideálně 38 ˚C, aby mohla být žaludeční yangovou Qi snadno přeměněna. Pokud je strava studená, nebo dokonce zmrzlá, musí tělo vynaložit mnoho cenné energie, aby potravu zahřálo na teplotu potřebnou k započetí její přeměny na životodárnou Qi. A to křehká těla našich ratolestí zbytečně oslabuje. 

V dnešní době je velmi oblíbená syrová strava. Ta však pro dítka ideální vskutku není. Můžete namítat, že tepelnou úpravou se zničí většina vitamínů. O některé se jistě přijde, ale ty, co zůstanou, jsou pro křehké dětské trávení lépe vstřebatelné. Naši předci – ještě generace mých babiček dětem syrovou stravu téměř nedávala. Výjimkou byly sladké letní plody, které zrovna dozrávaly. A to ještě s jasným původem vlastní zahrádky. I já v zimě rostla z kompotů. A bylo v tom kus moudrosti, protože kompotované ovoce výrazně doplňuje Yin v organismu. Což se u Yangových dětí skvěle hodí. 

V současnosti je bohužel i pediatry doporučováno podávání banánů a jogurtů či tvarohů a sýrů již velmi malým dětem. Všechny tyto potraviny jsou však chladné povahy. A to je ani nemusíme brát rovnou z ledničky. Dětské trávení tedy neposilují, ale naopak oslabují. Tyto potraviny mohou vést k tvorbě hlenu a hlen dokáže v těle napáchat mnohé škody. Dokonce i jistou zpomalenost vnímání.

Není tomu dlouho, co jsem na téma výživy dětí hovořila s jednou Indkou, která se usadila na malebné Vysočině. Doslova řekla, že byla šokována, když viděla, čím u nás krmíme děti. V Indii se dětem sladké třeba vůbec nedává, max. se osladí lžičkou medu. A banán by nikdy nejedli bez tepelné úpravy se špetkou skořice coby zahřívacího koření. Jak vidno, stejnou řečí jako TCM promlouvá i ajurvéda (starodávné indické léčebné metody). 

Nevhodná výživa může u dětí vést vedle běžných rýmiček, urputnějších ekzémů až k lenivosti, menší bystrosti a přibývání na váze. Pojďme tedy využít moudrosti našich předků a začít dětem nabízet pokrmy, které je v jejich růstu podpoří. A neznamená to ani, že bychom již nikdy dětem nedovolili nějakou tu sladkost. Ale nemusí přece hned sníst celý dort, jak mnohdy v cukrárnách vídám. I my si s klukama občas dortík dopřejeme, ale jen občas a o jednu porci se podělíme všichni čtyři. S takovým přístupem pak děti nemají problém si užít přirozeně sladkou chuť zrn nebo ovoce, aniž bychom ranní kaši museli zasypávat cukříkem. A přirozeně sladká chuť dětem dělá tuze dobře a ony mohou zdravě růst a rozvíjet všechny své kvality, se kterými na Zem přišly.

Přeji Vám i Vašim dětem krásné dny bez nutnosti si je přislazovat.

 

P. S. Pokud by Vás téma oslovilo, doporučuji k přečtení dvě publikace, z nichž jsem i já čerpala. Bob Flaws – Dětské zdraví a Tradiční čínská medicína. A Barbara Temelie – Výživa podle pěti elementů pro matku a dítě. Obě publikace naleznete i v našem e-shopu: https://eshop.tcmbohemia.cz/Category/943/800/knihy-ceske/cs-cz/

 

Souvisedjící články

Péče o zdraví dětí (29.12.2020)
Sladký život (10.7.2020)
Jak si neublížit stravou (9.4.2020)
TCM Institut

TCM BOHEMIA, Národní 11, 110 00 Praha 1
T: 230 234 906, M: 603 201 686, 604 203 221
E: seminare@tcminstitut.cz




CHCI ZASÍLAT NEWSLETTER

Příjmení

Jméno

E-mail


PŘIHLÁŠENÍ STUDENTŮ